zaterdag 28 januari 2012

Tea, Earl Grey, hot

Deze zin plaatste ik net op facebook. De eerste reactie kwam van een collega: Start Trek Cpt. Picard!. Dat klopt natuurlijk, maar het is ook mijn absoluut favoriete thee.

Een geschiedenislesje:

Earl Grey (ook wel foutief gespeld als Earl Gray) is een benaming voor een melange van zwarte thee, op smaak gebracht met bergamotolie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de citrusachtige bergamotplant. De Earl Greythee is genoemd naar graaf Charles Grey (1764-1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar AziĆ« een van zijn medewerkers de zoon van een Mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered. Uit dankbaarheid zou de vader van de jongen aan Charles Grey het recept hebben gegeven. Dit verhaal is echter onjuist, omdat graaf Charles Grey nooit in China geweest is en het gebruik van bergamotolie als ingrediĆ«nt van thee destijds onbekend was in China.
In de loop der jaren heeft de Earl Greythee verschillende samenstellingen gekend. De thee die Charles Grey cadeau zou hebben gekregen, zou een mengsel zijn van zwarte thee uit India en thee uit Sri Lanka (ceylonthee).
Earl Greythee is de favoriete drank van Jean-Luc Picard ("Tea, Earl Grey, hot!") uit de serie Star Trek: The Next Generation. Ook James Bond houdt van Earl Greythee.
Het drankje bestaande uit Earl Grey, gestoomde melk en vanille-siroop staat ook wel bekend onder de naam London Fog. Het werd gedronken aan het eind van de 18de eeuw.Geen opmerkingen:

Een reactie posten