woensdag 16 februari 2011

Luchtend hart

Vanmorgen in Ochtendspits:

Men vindt de salarissen van directeuren in het speciaal onderwijs te hoog. Een bestuurder bij een school voor slechthorenden schijnt per jaar tussen de 198.000 en 218.000 euro te krijgen. Ik zeg expres "krijgen", omdat ik niet van mening ben dat iemand dit soort bedragen echt "verdiend". Ik ben daar absoluut tegen, ik vind het overdreven hoog.

Zover nog duidelijk? Ik ben het dus eens met de uitspraak dat dit te hoog is.

Het onderwijs wil wel dat er extra geld wordt geinvesteerd, maar ja, deze meneer mag dan ook wel wat geld inleveren. Nog steeds kan dit stukje op mijn sympathie rekenen...

Maar dan komt ie.... "Waarom geld investeren in het onderwijs als deze meneer zo'n hoog salaris binnenhaalt?" vertelt de meneer aan de tafel bij Ochtendspits.....zucht...Wat heeft het een in godsnaam met het ander te maken? Dat deze meneer teveel krijgt, ja, maar dat als reden gebruiken om maar niet te investeren in onderwijs, nee, dat slaat letterlijk nergens op. Goh, zegt de presentator, misaschien werkt deze meneer wel 100uur per week, en dat hij daarom zoveel geld krijgt. dat wordt door zijn gesprekspartner gelijk van tafel geveegd; nee, daar gelooft ie niets van.... Dan valt mijn mond echt open. Wat denkt die vent wel? heeft die man ooit het rekensommetje gemaakt? Misschien dat hij ooit dit stukje te lezen krijgt, ik zal het hem dus even voorrekenen: De gemiddelde werknemer heeft 5 weken vakantie. Dat is buiten eventueel adv of bijzonder verlof zoals bijvoorbeeld in het onderwijs de BAPO regeling (mag ik daar overigens ooit nog gebruik van maken??). Het onderwijs heeft er tussen de tien en twaalf (dat ligt eraan in welk onderdeel van het onderwijs je werkt, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, schoolmaatschappelijk werk, maar dat wordt misschien iets TE ingewikkeld voor deze meneer). Dat betekent dat wij deze vijf tot zeven weken EXTRA in de weken die we wel werken moeten draaien. Dus we hebben geen EXTRA vakantie, maar ons werk wordt anders verdeeld. In het onderwijs begin je niet om half negen en ben je om kwart over drie klaar, nee, je BEGINT om 8.00 en als je mazzel hebt ben je om 16.30u de deur weer uit. Maar dan heb je nog NIETS nagekeken, GEEN enkele opdracht voorbereid, niets, dat mag je nog doen. Natuurlijk kan dat ook op je werkplek, maar ja, dan ben je helemaal laat thuis.

En ik hoor de mensen denken; waarom werk je er dan nog steeds? Waarom ga je niet iets anders doen? Voor deze mensen wil ik graag duidelijk maken dat dit geen klagen is, ik hou van mijn werk, van mijn beroep. Ik ben er beretrots op. Ik kan mezelf ook niet voorstellen iets anders te doen. Maar ik ben het ZO zat om iedere keer maar te horen dat het onderwijs niet moet zeuren, dat er geld zat is. Want dat is er dus niet. De salarissen van docenten is al jaren ver onder de maat. Ik heb een HBO-opleiding en ik krijg nog minder betaald dan iemand die MBO heeft en in het bedrijfsleven werkt. Ja, hoor ik mensen denken, maar DAAR wordt het geld verdiend! O ja?! En WIE denk je dat die mensen in het MBO heeft opgeleid? Wie denk je dat er voor heeft gezorgd dat er met veel te weinig middelen toch nog zo goed mogelijk onderwijs wordt geboden??

Dus meneer die vanmorgen bij Ochtendspits zijn one-liners er uit spuugde: Ik daag u hierbij uit om een weekje in het onderwijs te werken, en hij mag dan zelf kiezen, of als docent (mijn rol dus) of als bestuurder. Ik ben benieuwd of hij dan nog hetzelfde zegt.
O, en meneer de directeur van de school voor slechthorenden: ik begrijp heel goed dat u voor al die uren die u draait een dikke boterham wilt ontvangen, maar misschien is het een mooi voorbeeld om uw salaris te verminderen, goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen, Laat zien dat het onderwijs echt een roeping is, dat we dit werk doen omdat we ervan houden.

En mocht dat niet lukken een boodschap voor het bestuur van die school: Ik doe de baan graag voor de helft van zijn salaris!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten