dinsdag 29 december 2009

Ode aan de trambestuurder van lijn 25

Een middagje in Rotterdam. De afspraak die ik had ging niet door. Nu weer terug naar huis. Nog even wat window-shoppen op de Beyerlandselaan en dan met lijn 25 naar beurs.
De halte staat vol met mensen; oud, jong, twee kinderwagens (oranje stokke-wagens, TE mooi om waar te zijn!!), Een meneer met een koffertje, een jongentje die zijn moeder precies verteld hoe lang het nog duurt voor de tram er mogelijk zou kúnnen zijn. Dat leest het ventje af van het bord bij de halte. En trots dat ie is!!
Dan komt de tram in het vizier. De verkeerssituatie laat toe dat je de tram van een afstandje aan ziet komen. En mocht ik dat eventueel niet zien, is het wel op te maken uit de reactie van het jongetje-dat-het-bord-leest of een meisje wat inmiddels ook bij de halte staat met haar oma.

Ik stap in en hou mijn ov-chipkaart bij het apparaat. De tram is vol. Erg vol. Staanplaats dus voor mij. Vlak voor de erasmusbrug klinkt er opeens muziek, een stevig ritme van een, waarschijnlijk zeer bekende, DJ door de tram en een stem met een prachtig Rotterdams accent die zegt: "Goedemiddag dames en heren, dit is uw trambestuurder. Er mag gedanst worden!!" Links naast mij beginnen twee meiden inderdaad te dansen. En iedereen voelt de positieve sfeer in de tram. Hoe zeer iemand ook in zijn of haar eigen wereld zat, er verschijnt een glimlach op ieders gezicht. Wederom de Rotterdamse stem: "Als er niet gedanst wordt, gaat de muziek uit!" Ik kijk over mijn rechterschouder en zie in de spiegel het lachende gezicht van een trambestuurder die meedeint op de muziek. Vlak na de erasmusbrug gaat de muziek uit en zegt de trambestuurder: "Voor alle mannen: zorg ervoor dat uw vrouw de creditcard niet te pakken krijgt met de feestdagen". En vlak daarna: "En voor de jongen die wilde weten wat dat betekende. Het gaat over pappa en mamma en de centjes". Hierop beginnen wat mensen hardop te lachen.
Helaas moest ik er uit, maar de verleiding was groot om gewoon te blijven en nog even te genieten van de sfeer die de trambestuurder wist te creeëren in die overvolle tram op maandagmiddag.
Lieve trambestuurder: mocht u via-via dit berichtje te lezen krijgen, dank u voor een geweldig leuke herinnering en een ervaring die mijn maandag memorabel maakte.

1 opmerking: